La Revolució Francesa, tema 2 dossier socials
La Revolució Francesa, tema 2 dossier socials
1. Cerca informació sobre les etapes de la Revolució francesa. En fas un esquema dels punts més importants.
2. Cerca informació sobre l'imperi napoleònic. Quins eren els objectius del Congrés de Viena? Quines mesures es varen prendre per aconseguir-los?
3. Fes un esquema de les revolucions als diferents països, amb dates corresponents i el seu resultat.
4. Quina era la situació d'Itàlia i d'Alemanya al començament del segle XIX?
5. Explica com es va desenvolupar el procés d'unificació d'Itàlia. Quin territori el va liderar?
6. Quin era l'obstacle principal per a la unificació d'Alemanya? Explica com es va fer.
7. Quins trets comuns representen la unificació d'Itàlia i d'Alemanya?
8. Quins problemes persistien a la darreria del segle XIX a l'Imperi Austríac i a l'Imperi Turc?
9. Quins eren els objectius de la lluita política a l'Europa Occidental en aquella mateixa època?
1:
1.1: República burgesa l'any 1799: Cop d'Estat de Napoleó
1796: Inici del retorn dels exilits
1795: Constitució
República democràtica l'any 1794: Caiguda dels jacobins
1793: Constitució ( democràcia social )
Execució de Lluís XVI
Monarquia constitucional l'any 1789: Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.
Presa de la Bastilla.
2:Napoleó Bonaparte fou un militar i home d'estat francès.El Congrés de Viena va ser una trobada internacional celebrat a la capital austríaca, convocat amb l'objectiu de restablir les fronteres d'Europa després de la derrota de Napoleó Bonaparte i reorganitzar les ideologies polítiques de l'Antic Règim.
4: Els territoris que configurarien els Estats d`Italia i Alemanya vers el 1870 constitueixen un exemple del que podem anomenar com nacions multi estatals. Es a dir, eren territpris poblats per un conjunt d, individus que, especialment gràcies a la propagació del romanticisme, compartien el sentiment de pertinència a un mateixa unitat cultural i linguiostica i amb un passat, unes tradicions i uns costums que els patrticularitzaven, però que tenien el territori nacional fragmentat en diversos Estats.
5: En el procés d’unificació italià s’oposarien dos projectes nacionalistes. Un era de caràcter monàrquic i liberal, estava dirigit per Cavour, primer ministre del Piemont, i comptava amb el suport de la burgesia. Així definia C. Balbo el projecte conservador italià a l’obra Les esperances d’Itàlia, tot defensant la supremacia del Piemont en el procés unificador:
6: El principal artífex de la unificació alemanya (1864-1871) fou el prussià Bismarck, el "canceller de ferro", que va comptar amb el suport de la monarquia, de la noblesa terratinent (junkers) i de l'alta burgesia industrial. A través de tres guerres successives, contra Dinamarca (1864), Àustria (1866) i França (1870), Bismarck aconseguirà la unió de tots els estats alemanys i es proclamarà el Segon Imperi (II Reich) alemany (1871).
7:La cultura, la llengua, el territori...
8: Els problemes successius amb les potències occidentals, desitjoses de controlar els territoris desmembrats de l’Imperi Turc i d’influir-hi, i el suport de les nacions balcàniques independents als moviments nacionalistes dels territoris que encara romanien sota domini otomà van provocar un sentiment de desfeta nacional i van generar un sentiment fortament nacionalista i alhora reformista: els Joves Turcs.
Comentarios
Publicar un comentario